Hoe kies je een goed zonnepaneel

Zonnepanelen laten plaatsen

Zonnepanelen kopen is de beste keuze voor mensen die besluiten hun eigen energie op te wekken. Deze technologie levert de beste resultaten en voordelen op, zoals een verlaging van de elektriciteitsrekening tot 95%, en een grotere duurzaamheid dankzij een groene energiebron.

Bovendien maken de voortdurende prijsdalingen van de technologie en de aantrekkelijke financieringsmogelijkheden deze oplossing steeds toegankelijker. Bekijk daarom in dit artikel de belangrijkste informatie die je in acht moet nemen bij de keuze van jouw zonnepaneel!

1. Kosten zonnepaneel
Dit is ongetwijfeld een van de belangrijkste criteria die mensen hanteren bij de keuze van een zonnepaneel. De prijs van een systeem voor energieopwekking wordt bepaald door verschillende factoren, zoals het vermogen, de grootte van het paneel, het merk, de kwaliteit van de bij de fabricage gebruikte materialen, alsmede de duurzaamheid en de garantieperiode.

Het is echter belangrijk erop te wijzen dat dit niet het enige criterium mag zijn bij de keuze van jouw energieopwekkingssysteem. Want een zonnepaneel dat veel goedkoper is dan de marktprijs, biedt misschien niet de verwachte kwaliteit.

Aangezien het kiezen van zonnepanelen riskant kan zijn, en aangezien ze een lange levensduur hebben (meer dan 30 jaar), is het belangrijker te zorgen voor een systeem van goede kwaliteit, dan gewoon de goedkoopste optie te kiezen.

2. Kwaliteit van het zonnepaneel
Hierbij wordt rekening gehouden met de wijze waarop het zonnepaneel is vervaardigd en met de kwaliteit van de materialen waarvan het is gemaakt. Er zijn verschillende soorten fabrikanten die panelen produceren die verschillen in kwaliteit, prijs en efficiëntie. Omdat het om een hoge en langdurige investering gaat, moet je grondig onderzoek doen om een leverancier te vinden die zich inzet voor kwaliteit en klanttevredenheid.

3. Energie-efficiëntie
Het rendement van een zonnepaneel is hoeveel van het licht dat het paneel ontvangt, wordt omgezet in elektrische energie. dus hoeveel energie jouw systeem zal opwekken. Hoe efficiënter, hoe beter (en duurder, helaas).

Het is niet altijd nodig om in het meest efficiënte zonnepaneel te investeren, omdat je dan uiteindelijk meer geld uitgeeft dan nodig is om in jouw energiebehoefte te voorzien. Je moet jouw behoeften evalueren en het paneel vinden dat het best aan jouw behoeften beantwoordt: dit betekent dat je jouw behoeften niet moet onderschatten, maar ook niet overschatten.

4. Temperatuurcoëfficiënt
Dit verwijst naar de invloed die warmte heeft op het bedrijfsrendement van een zonnepaneel na installatie. Aangezien oververhitting van een zonnepaneel de veroudering ervan versnelt, geldt: hoe lager het percentage van de temperatuurcoëfficiënt, hoe beter.

5. Duurzaamheid
Dit kan een indicator zijn van het vertrouwen van de fabrikant in zijn producten. Gewoonlijk hebben zonnepanelen een garantie van 25 jaar. Als de fabrikant geen lange garantieperiode biedt, kunt je vermoeden dat hun product niet erg goed is en dat zij daarom geen verantwoordelijkheid willen nemen.

In dit geval moet je oppassen dat je zich niet laat misleiden door een zeer aantrekkelijke prijs, want daar kunt je op den duur spijt van krijgen. Natuurlijk is het belangrijk om jouw zonnepanelen goed te onderhouden om hun levensduur te verlengen. Gelukkig zijn ze gemakkelijk te verzorgen en vergen ze niet veel onderhoud.

6. Maat
Hierbij wordt rekening gehouden met de fysieke omvang en het vermogen van het systeem. Je moet er zeker van zijn dat je een zonnepanelen systeem installeert dat groot genoeg is om al jouw apparaten van stroom te voorzien, en ook dat je de nodige ruimte hebt om het te installeren.

Het vermogen van het zonnepaneel is waarschijnlijk het belangrijkste waar je op moet letten, want onderschatting leidt tot stroomtekorten, en overschatting van het vermogen leidt tot het uitgeven van meer geld dan je eigenlijk nodig heeft.

7. Financiële investering
Met de groeiende bezorgdheid over milieukwesties zoekt de samenleving naar manieren om de invoering van systemen voor duurzame energieopwekking te vergemakkelijken. In die zin valt de mogelijkheid op om teruggaaf te vragen van een deel van de BTW die is gebruikt voor de aanschaf van zonnepanelen.

Een andere mogelijkheid om de kosten van de installatie van dit systeem te drukken, is de verkoop van de overtollige energie aan het plaatselijke energienetwerk. Op die manier is het mogelijk de waarde van de investering veel sneller terug te winnen. Het is de moeite waard in deze oplossing te investeren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *